De siste årene har avtrekksvarmepumper virkelig blitt mer populært i Norge. Det er med svært god grunn.
Avstrekksvarmepumpen kombinerer nemlig ventilasjon i tillegg til oppvarming og produksjon av varmtvann i en enhet.
Denne varmepumpen utnytter varmeenergien som ellers ville gått tapt gjennom avtrekksluften.
Dette resulterer i lavere strømregninger, et sunnere inneklima og mer energieffektiv oppvarming.
I denne artikkelen vil vi gå i dybden og se på hvordan avtrekksvarmepumpen fungerer, om det er lønnsomt, hvor mye den koster, fordeler og ulemper og hvordan den skiller seg fra andre type varmepumper.
I tillegg vil vi gi deg tips til kjøp, installasjon og vedlikehold. På den måten ønsker vi å gi deg en solid innføring i alt du trenger å vite om avtrekksvarmepumper.
Se også: Vår store test av varmepumper.
En avtrekksvarmepumpe er en type varmepumpe som henter varme fra luften i boligen din. Ofte hentes varmen fra våtrom som eksempelvis bad, vaskerom eller kjøkken.
Denne energien blir fanget opp til å igjen kunne brukes for å varme opp tappevann og rom i boligen via et vannbårent system. En avtrekksvarmepumpe er dermed en variant av en luft-til-vann varmepumpe, og bruker luft som varmekilde, men distribuerer varmen via væske i rør.
Løsningen er særlig mye brukt i boliger som ikke har balansert ventilasjon, men også for moderne og godt isolerte boliger hvor energibehovet ikke er så stort.
Avtrekksvarmepumper har derfor blitt spesielt populære i nybygg og mindre boliger, ettersom de kombinerer varmeproduksjon, ventilasjon og varmtvann i en enkel enhet. På den måten kan utbygger spare mye plass og penger, ved at de ikke trenger å investere i flere tekniske installasjoner.
Videre er det viktig å merke seg at denne varmepumpen egner seg best for boliger som har et eksisterende mekanisk avtrekk, eller for nybygg hvor et slikt avtrekk er planlagt.
Dersom boligen din mangler avtrekk eller et vannbårent system, vil installasjonen kunne bli såpass høye at andre typer varmepumper ofte blir mer hensiktsmessig å installere.
Når man vet litt om hvordan en avtrekksvarmepumpe fungerer, er det også naturlig å være mer nysgjerrig på selve teknologien bak løsningen.
En avtrekksvarmepumpe bygger på et prinsipp om å bruke varmegjenvinning fra eksisterende inneluft. Denne prosessen skjer kort oppsummert i fem trinn:
Som oversikten viser vil først en vifte i avtrekksvarmepumpen vifte luft ut fra våtrom i huset. Dette er luft som ofte er både varm og fuktig og dermed også inneholder mye energi.
Denne luften passerer gjennom en varmeveksler i varmepumpen, hvor varmen overføres til et kuldemedium (propan eller annet kjølemiddel). Kjølemediet vil deretter komprimeres av en kompressor, og temperaturen vil øke.
Denne energien brukes så til å varme opp en varmtvannsbereder og eventuelt også vannbårne varmerør (ofte gulvvarme eller radiatorer). Resterende kald luft blåstet ut av boligen gjennom et avtrekk. På denne måten gjenvinnes varmeenergien fra boligen.
En avtrekksvarmepumpe bruker ofte styringssystemet som eksempelvis paneler eller apper som lar deg overvåke og justere varmeinstillingene etter eget behov. Moderne modeller kan også ha sensorer som automatisk tilpasser innstillingen etter forholdene i huset.
Det er ingen tvil om at en avtrekksvarmepumpe fungerer best i noen spesielle tilfeller og ikke at den samtidig også ikke fungerer like bra i andre tilfeller. Vanligvis kan man si at denne løsningen fungerer bare i allerede energieffektive hjem med lavt varmetap og et eksisterende ventilasjonssystem.
Den typiske målgruppen vil derfor være nybygg, rekkehus og godt isolerte eneboliger med mekanisk avtrekk. Årsaken til at det vil passe godt i de fleste nybygg er at de bygges etter TEK17 (kilde, dibk.no), noe som alltid sikrer svært lave varmetap.
Dersom huset har ventilasjonskanaler fra bad, kjøkken og vaskerom vil det være relativt enkelt å ettermontere en avtrekksvarmepumpe, og heldigvis bygges mange nye hus med dette i tankene.
Denne varmepumpen passer også godt for boliger som ikke har plass til å installere store utedeler, slik som luft-til-vann- og væske-til-vann varmepumper krever.
Dersom man for øvrig har et eldre hus med naturlig ventilasjon blir kostnadene ved installasjon ofte for høy. I de tilfellene kan det være smartere å gå for en luft-til-luft varmepumpe.
En avtrekksvarmepumpe passer altså godt for deg som som:
Den passer forøvrig ikke like bra dersom:
Les i tillegg: Hvor stor varmepumpe må jeg ha?
En avtrekksvarmepumpe vil vanligvis koste et sted mellom 85 000 kr og 120 000 kr inkludert montering. Eksklusive montering kan modellen ofte koste et sted mellom 55 000 kr og 70 000 kr.
Likevel vil prisene variere i stor grad basert på flere faktorer som eksempelvis boligens størrelse, kompleksiteten i installasjonen og hvilken modell man velger. Tabellen nedenfor viser eksempler på priser:
Prisen som vises ovenfor inkluderer selve varmepumpen og eventuelle tilleggsmoduler som eksempelvis varmtvannsbereder, arbeid og installasjon.
Som tabellen viser vil selve varmepumpen koste et sted mellom 55 000 kr og 70 000 kr, mens varmepumpe med installering fort vil koste et sted mellom 85 000 kr og 120 000 kr.
Vær klar over at rimelige alternativer som oftest gir lavere effekt og har færre funksjoner. En dyrere modell vil typisk også dekke både varmtvann, oppvarming og ventilasjon.
Populære modeller som eksempelvis F370 og S735C leveres med integrert varmtvannsbereder og smarthusstyring. For disse ligger prisene på et sted mellom 55 000 kr og 75 000 kr for selve pumpen.
I tillegg vil man vanligvis betale rundt 20 000 kr til 40 000 kr for selve installasjonen. Den eksakte prisen for installasjon vil avhenge av rørarbeid, elektrisk oppkobling og ventilasjonsanlegg.
Videre må man også ta høyde for kostnaden tilknyttet en potensiell oppgradering av boligen. Har man for eksempel ikke vannbåren varme vil dette også måtte installeres. Videre vil prisen også påvirkes av hvor i landet man bor.
Områder med høy etterspørsel og få installatører vil være dyrere enn områder hvor man har lav etterspørsel i forhold til antall installatører.
Derfor bør man alltid be om flere tilbud når man skal installere en avtrekksvarmepumpe. Det er nemlig mye å hente på å velge riktig installatør. Spesielt i de større byene der hvor konkurransen er stor.
For en enebolig med et forbruk på ca. 25 000 kWt, der halvparten går til oppvarming, kan man potensielt spare hele 7500 kWt til 12500 kWt per år. Dette betyr at man kan spare opp til 15 000 kr per år dersom strømprisen er på 1,20 kr per kWt inkl nettleie.
En avtrekksvarmepumpe er i mange tilfeller en lønnsom investering. Men hvor mye man sparer vil være avhengig av flere faktorer som eksempelvis størrelsen på boligen, energibehovet, hvor godt boligen er isolert, hvor effektiv varmepumpen er og ikke minst hvor dyr strømmen er.
Den gode nyheten er at de fleste husholdninger som har et korrekt installert anlegg, vil oppnå gode besparelser på både varmtvann og oppvarming.
Faktisk kan en avtrekksvarmepumpe redusere strømforbruket med et sted mellom 30 og 50 % og 70 % i boliger som er godt isolert (Kilde, Toshiba).
Det er greit å merke seg at varmepumpen sin SCOP-verdi har stor betydning for hvor mye man sparer per år. De fleste avtrekksvarmepumpene har en SCOP-verdi på et sted mellom 3,0 og 3,5.
Hvor lang tid det tar før investeringen tilbakebetaler seg er også avhengig av investeringens størrelse og strømprisen som man møter i årene som kommer. Dersom man for eksempel har investert 100 000 kr og sparer 10 000 kr i året, så vil nedbetalingstiden være rundt 10 år.
Dersom strømprisen blir høyere enn antatt vil man kunne spare inn investeringen raskere.
Det er også verdt å nevne at besparelsen med en avtrekksvarmepumpe ofte er mer stabil enn besparelser man opplever med andre typer varmepumper.
La oss nå se på fordelene og ulempene med å velge en avtrekksvarmepumpe:
De tre mest vanlige varmepumpene som selges på det norske markedet er luft-til-luft, luft-til-vann og væske-til-vann varmepumper. I tillegg har vi som omtalt i denne artikkelen, avtrekksvarmepumper.
Alle de ulike alternativene har sine helt egne fordeler og ulemper. La oss tatt en titt på hvordan avtrekksvarmepumpen stiller seg i forhold til de andre typene:
Luft-til-luft varmepumper er de mest solgte alternativene i Norge. Det er ofte rimelig å kjøpe inn en luft-til-luft varmepumpe ettersom det kun koster et sted mellom 20 000 kr og 40 000 kr og gir rask varme via en innedel som blåser varmluft ut i rommet.
Ulempen er at det ikke varmer opp vann og at distribusjonen av varme blir ujevn. Avtrekksvarmepumpen gir derimot både varmtvann og stabil romoppvarming. For øvrig er det dyrere å installere.
Luft-til-vann varmepumper er kraftigere enn avtrekksvarmepumper og passer derfor godt til større boliger med vannbåren varme. Disse henter varme fra uteluften via en utedel. På den negative siden krever de mer plass, er ofte støyskapende og er mer utsatt for både vær og vind siden den også skal plasseres ute.
En avtrekksvarmepumpe er på sin side mer diskret og mindre eksponert for slitasje som et resultat av vind og vær. Avtrekksvarmepumpen passer best i boliger som ikke har så høyt varmebehov.
Væske-til-vann varmepumpe gir høyest effekt på markedet, men er på den negative siden svært dyr å installere. Dermed blir det en overdimensjonert løsning for boliger flest.
Avtrekksvarmepumpen kan på sin side være et kostnadseffektivt alternativ i boliger som har et moderat energibehov.
Nei, man får ikke Enova-støtte til å installere enn avtrekksvarmepumpe (Kilde, Enova.no). Før 1. Juli 2021 kunne Enova gi støtte til avtrekksvarmepumpe, men har siden den tid ikke lenger muligheten til å gi økonomisk støtte til dette tiltaket. Dette gjelder både for nybygg og ved oppgradering i eksisterende bolig.
Årsaken til at Enova ikke lenger gir økonomisk støtte til installasjon av avtrekksvarmepumper er at den gir lavere energibesparelse sammenlignet med andre løsninger som eksempelvis luft-til-vann varmepumper, eller væske-til-vann varmepumper.
Selv om Enova ikke tilbyr direkte støtte kan man likevel motta støtte indirekte. I tilfeller hvor man installerer vannbåren varme samtidig vil man kunne få opptil 10 000 kr i støtte til dette. Man kan også få støtte dersom man installerer energimåling, etterisolering, solfangere eller balansert ventilasjon.
Ja, det er helt normalt at viften på en avtrekksvarmepumpe går nesten kontinuerlig. Dette skyldes at varmepumpen ikke bare leverer varme, men også fungerer som et ventilasjonssystem. Denne sørger for kontinuerlig utskiftning av luft.
I tillegg sikrer viften et stabilt inneklima med lav luftfuktighet og god luftsirkulasjon. Mange pumper justerer også viftehastigheten etter behov, eksempelvis som når man dusjer eller lager mat.
Dersom viften ofte slår seg helt av, eller støyer unormalt, kan det tyde på feil eller behov for service. Oppsummert er det et godt tegn at viften går.
Nei, en avtrekksvarmepumpe skal ikke kobles inn i en vanlig stikkontakt. Her kreves det en fast elektrisk installasjon via en egen kurs.
Årsaken til dette er at varmepumpen har et høyt energiuttak og kontinuerlig drift. Feil tilkobling kan føre til overbelastning, varmegang og i verste fall brann. I tillegg kan garantien bortfalle dersom installasjonen ikke følger forskriftene.
Installasjonen må alltid utføres av en autorisert fagperson og etter forskriftene (NEK400 - Kilde: nek.no).
De fleste avtrekksvarmepumper leveres med fast tilkoblingskabel, ikke støpsel, nettopp for å unngå feil bruk. I mange tilfeller må det også etableres ny kurs med jordfeilbryter og riktig sikring, ofte 10–16A, avhengig av modell.
Det kan være helt normalt at det renner vann fra en avtrekkvarmepumpe. Som oftest er dette kondensvann. For øvrig er det viktig at man leder vannet riktig bort til et sluk eller avløpsrør.
En normal levetid på en avtrekksvarmepumpe er 15-20 år. Andre varmepumper som eksempelvis luft-til-luft varmepumper vil ha kortere tid (gjerne et sted mellom 10-15 år), mens væske-til-vann varmepumper gjerne har en lengre levetid på et sted mellom 20-25 år.
Levetiden på en avtrekksvarmepumpe er videre påvirket av faktorer som eksempelvis hvor godt anlegget vedlikeholdes. Herunder rengjøring av filtre og årlig service.
Avtrekksvarmepumper har en fordel ettersom den står innendørs og ikke er særlig utsatt for vær og vind. Med godt vedlikehold kan man altså bidra til økt levetid og dermed også økt avkastning på varmepumpen.