I denne artikkelen vil vi gi deg en komplett guide til alt du trenger å vite om den mest brukte typen varmepumpe i norske hjem, nemlig luft-til-luft-varmepumpen.
Vi vil gjøre et dypdykk og blant annet se nærmere på hvordan teknologien fungerer, fordeler og ulemper, hva det koster, forventet levetid, og også hvor mye man faktisk kan spare på å installere en luftvarmepumpe.
I tillegg vil vi også se på hvordan denne typen varmepumpe kan fungerer som aircondition i tillegg til korrekt plassering av inne- og utedel, og hvordan akkurat denne løsningen sammenligner seg med andre type varmepumpe.
Enten man er boligeier, hytteier eller bygger nytt hus, er dette en investering som kan ha stor betydning for inneklimaet, komforten din og ikke minst strømforbruket ditt.
Se også: Beste varmepumpe.
En luft-til-luft varmepumpe er et elektrisk system for oppvarming hvor man henter luften utenfra, konverterer den til varme og overfører den til inneluften.
Moderne varmepumper fungerer vanligvis helt ned til -25 grader celsius, noe som gjør denne formen for oppvarming ekstra godt egnet til norske forhold.
En varmepumpe vil bestå av to deler, en innedel og en utedel. Utedelen monteres naturligvis utendørs og tar inn luft som innedelen blåser inn i boligen etter at den er oppvarmet. Dette systemet kan også brukes om sommeren, bare med reversert prosess ved at varmepumpen nå fungerer som en aircondition som kjøler ned boligen.
I stedet for å bruke energitunge oppvarmingsmetoder, som eksempelvis panelovner, vil varmepumpen være svært energieffektiv. Faktisk vil en luft-til-luft varmepumpe være et sted mellom tre og fem ganger så effektiv som tradisjonelle oppvarmingsmetoder om man tenker i kWt strøm brukt.
Derfor er det svært mange som velger å installere en luft-til-luft varmepumpe som sitt første steg mot en grønnere livsstil. En luft-til-luft varmepumpe vil passe godt i både eneboliger, rekkehus, leiligheter og hytter, så lenge boligen har en relativ åpen planløsning slik at luften kan sirkulere fritt.
Dersom man ønsker å vite mer om hvorfor en luft-til-luft varmepumpe er såpass energieffektiv som den er, kan det være fint å forstå den grunnleggende teknologien bak varmepumpen.
I helt korte trekk handler teknologien om å flytte varme, istedenfor å produsere varme - selv når det er kaldt ute.
Luft-til-luft varmepumpen består i hovedsak av fire komponenter:
Selve prosessen starter i utedelen, hvor kjølemediet sirkulerer og tar opp varm luft fra uteluften.
Dette skjer faktisk på tross av at temperaturen ute kan være godt under 0 grader. Dette er fordi at selv kald luft inneholder energi som kan utnyttes til å gi varme.
Vesken fra uteluften vil fordampe til gass og gå gjennom kompressoren, som øker trykket og dermed også temperaturen til gassen.
Deretter vil den oppvarmede gassen sendes til innedelen(e). I innedelen vil en varmeveksler sørge for at varmen overføres til luften som blåses inn i boligen.
Helt avslutningsvis vil gassen kjøles ned igjen og kondenseres til væske. Deretter starter varmepumpen prosessen på nytt.
Et begrep som ofte brukes sammen med varmepumpe, som også kan være viktig å forstå for når man snakker om hvordan en luft-til-luft varmepumpe fungerer, er COP (Kilde, Coefficent of Performance - Wikipedia). COP er forholdet mellom varmeeffekten ut og strømmen inn.
En luft-til-luft varmepumpe vil typisk ha en COP på et sted mellom 3 og 5, noe som betyr at du får 3-5 ganger så mye varmeenergi som du bruker i strøm.
Noen anvender også begrepet “SCOP”, noe som er en sesongjustert måling som også tar hensyn til variasjoner i temperatur året rundt. Jo høyere SCOP, desto lavere strømforbruk (kilde, klimaekspertene.no).
En luft-til-luft varmepumpe vil vanligvis koste et sted mellom 15 000 kr og 45 000 kr, men vil avhenge av en rekke faktorer.
Pris er en avgjørende faktor for mange som vurderer å installere varmepumpe. I 2025 er markedet modent, og prisene har stabilisert seg etter noen år med høy etterspørsel og prisjusteringer grunnet inflasjon og leveringsutfordringer.
Typiske priser man kan forvente vises her:
Prisene inkluderer som regel én innedel og én utedel, grunnleggende montering, opptil 4 meter strekning av rør, veggbrakett eller bakkestativ, og oppstart. Ekstrautstyr som varmepumpehus, eller flere innedeler kommer i tillegg.
Dersom du eier varmepumpen og kun ønsker montering, vil dette vanligvis koste rundt 5000 kr for en standardinstallasjon. Videre vil det kunne tilkomme flere kostnader dersom en av følgende punkt inntreffer:
Dyrere er ikke nødvendigvis bedre. Det viktigste er å velge en modell tilpasset ditt varmebehov og klima.
En dyr modell med høy kapasitet kan være overkill i en liten bolig og føre til unødvendig høye investeringer. Rådfør deg med en kvalifisert montør som tar hensyn til boligens størrelse, planløsning og isolasjon.
Det er også verdt å nevne at Enova (per 2025) ikke gir støtte til luft-til-luft varmepumper. Dette skyldes at tiltaket allerede er så lønnsomt at det ikke er behov for økonomisk insentiv.
Likevel kan du kombinere varmepumpen med støttede tiltak som eksempelvis etterisolering eller smart varmestyring for å på den måten kvalifisere for støtte.
Les også: Slik rengjør du en varmepumpe.
En av de høyest hengende grunnene til å investere i en varmepumpe er hvor mye man faktisk sparer på investeringen.
Det er ingen tvil om at man kan redusere strømregningen sin betydelig ved å ta i bruk en luft-til-luft varmepumpe.
Hvor mye man faktisk sparer vil for øvrig være avhengig av flere faktorer.
Ifølge statistikk fra Toshiba vil en luft-til-luft varmepumpe ofte ende opp med å redusere strømforbruket for oppvarming med et sted mellom 30 og 60 % (Kilde, Toshiba). Besparelsene gjelder for boliger som i dag anvender tradisjonelle oppvarmingsmetoder som panelovner, oljeovner osv.
En vanlig norsk enebolig vil vanligvis spare ca 4 500 kWt på å installere en varmepumpe. Dersom man regner med en pris på 1 kr per kWt vil man derfor spare ca. 4500 kr per år ved å investere i en varmepumpe. Tabellen nedenfor viser besparelser basert på forbruk:
Dersom man investerer 25 000 kr i en ny varmepumpe vil man dermed kunne se at man får avkastning etter kun 5 år. Etter denne perioden vil alt være ren gevinst, og ettersom en varmepumpe har en levetid på opp til 15 år er det mye å tjene på dette.
Dersom man på toppen av dette inkluderer smart varmestyring, kan man spare enda mer på forbruket ved å utnytte strømmen når strømprisen er lav.
En luft-til-luft varmepumpe trenger ikke bare å være en kilde til oppvarming. Den kan nemlig også brukes til nedkjøling.
Faktisk er det ikke uvanlig at man blir overrasket når man finner ut av hvor godt en varmepumpe vil fungere som aircondition.
Kjøling gjennom varmepumpen skjer ved at varmepumpen reverserer prosessen: Den vil nå hente varme fra inneluften og transportere den ut. Dette vil gi en avkjølende effekt i hjemmet, samtidig som luftfuktigheten blir redusert.
Stort sett alle nyere varmepumper egner seg godt til kjøling. For øvrig vil varmepumper som er stillegående og kan fjernstyres gjøre dem til gode valg. Fujitsu Norgespumpa og Toshiba Signature er spesielt populære luft-til-luft varmepumper med AC-funksjon.
Ettersom at man kun har behov for kjøling noen få uker i året vil kostnaden med å bruke varmepumpe som aircondition være veldig lav.
Samtidig er det greit å være klar over at varmepumpen normalt sett bruker 300-600 watt under kjøledrift. Dette er betydelig lavere forbruk enn andre varianter som finnes for aircondition.
En varmepumpe med med aircondition vil være fornuftig i tilfeller hvor:
Se også: Finn billigste varmepumpe.
Plasseringen av luft-til-luft varmepumpen er viktig for hvor godt den vil fungere og hvor fornøyd du blir som kjøper. Plassering av både innedelen og utedelen er viktig.
Inndelen bør monteres høyt på veggen i en sentral del av boligen. Ofte i stuen, eller i et mellomparti mellom stue, gang og kjøkken. Poenget er å plassere den et sted hvor luften kan sirkulere mest mulig fritt rundt i boligen.
Man kan også montere gulvmodeller. Disse står på gulvet og passer best til rom med skråtak, små vinduer eller der hvor man ikke har plass til en vanlig innedel.
Utedelen skal plasseres på et sted hvor den får god lufttilgang og er skjermet mot snø og vannsprut. En typisk plassering kan være:
Husk:
Et godt tips er å bruke varmepumpehus eller tak over utedelen for å beskytte den mot regn og snø, samtidig som luftstrømmen ikke hindres.
Luft-til-luft varmepumpe er bare en av flere varmepumpetyper tilgjengelig på det norske markedet.
Når du vurderer investering, kan det være nyttig å sammenligne denne løsningen med alternativer som luft-til-vann og væske-til-vann (bergvarme, jordvarme og sjøvarme).
Det er ingen tvil om at en luft-til-vann varmepumpe er en smart investering i et nytt hus. For øvrig krever denne løsningen et større (og dyrere) inngrep enn ved installasjon av en luft-til-luft varmepumpe. Derfor er det ofte fornuftig å gå for en luft-til-luft varmepumpe i boliger som ikke har et etablert system for luft-til-vann varmepumper.
Man kan også vurdere en såkalt væske-til-vann varmepumpe. Dette er markedets mest effektive og miljøvennlige løsning. For øvrig er det også denne løsningen som koster mest.
Løsninger som eksempelvis Bergvarme vil passe godt for store eneboliger med høyt energiforbruk, eller for nybygg hvor vannbåren varme allerede er en del av utbyggingsplanene.
For ordinære boliger vil luft-til-luft være lettere og ofte langt mer økonomisk på sikt.
Det er ingen tvil om at en luft-til-luft varmepumpe er en av de aller mest effektive metodene for oppvarming som man kan ha i en bolig uten vannbåren varme.
Luft-til-luft varmepumpen er svært effektiv til sammenligning med tradisjonell elektrisk oppvarming. Faktisk har nyere modeller en SCOP på et sted mellom 3 og 5. Dette betyr at man får 3 til 5 ganger så mye varme som strøm man bruker.
I praksis betyr det at man kan redusere strømforbruket tilknyttet oppvarming med hele 30 til 60 %.
For eksempel vil man i en enebolig på 25 000 kWh i årlig strømforbruk spare et sted mellom 4000 og 6000 kWt i året. Dette vil kunne utgjøre et sted mellom 5000 kr og 8000 kr i besparelse per år.
Det er viktig å påpeke at effektiviteten forutsetter riktig dimensjonering og plassering.
Dette gjør luft-til-luft varmepumper til et av de mest lønnsomme tiltakene for strømsparing som man kan gjøre i både boliger og hytter i Norge.
Det korte svaret er: Nei, Enova gir ikke støtte til luftvarmepumper. Dette er rett og slett ettersom investeringen er såpass lønnsom at Enova ikke trenger å insentivere tiltaket i støtteordninger.
Enova prioriterer nemlig å gi støtte i de tilfellene hvor løsningen krever svært høye installasjonskostnader som kan være vanskelig for privatpersoner å investere i uten økonomisk støtte.
Disse løsningene inkluderer eksempelvis væske-til-vann varmepumper, balansert ventilasjon, etterisolering og solceller.
Selv om man ikke direkte vil få tilskudd til selve luft-til-luft-varmepumpen, er det faktisk mulig å få støtte dersom man kombinerer flere tiltak samtidig. Et eksempel på dette kan være å etterisolere et loft, samtidig som man oppgraderer vinduer, installerer smart varmestyring og installerer en luft-til-luft varmepumpe.
Disse installasjonene kan nemlig gi deg rett til økonomisk støtte fra Enova.
Når det kommer til hytteeiere finnes det for øvrig ingen måter å motta støtte tilknyttet luft-til-luft varmepumper med mindre man har noen lokale støtteordninger via kommunen hvor hytta ligger.
Nei, det finnes ikke en luft-til-luft varmepumpe uten utedel. Årsaken til dette er faktisk ganske enkel: en luft-til-luft varmepumpe er basert på å hente varmeenergi fra uteluften og overføre energien til inneluften ved hjelp av en kompressor og en kjølekrets.
For å hente uteluft må systemet følgelig ha tilgang til uteluft. Derfor vil det ikke finnes en luftvarmepumpe uten en utedel.
Dersom man kommer over en varmepumpe som blir markedsført som “varmepumpe uten utedel” er dette nesten i alle tilfeller snakk om varmeovner med varmepumpelignende funksjoner, som eksempelvis flytter ut internt i rommet uten å bruke kjølemedier eller uten å hente luften utenfra.
Disse varmepumpene vil ikke på langt nær gi samme energibesparelse som en ekte luft-til-luft varmepumpe.
Dersom du er ute etter en mer diskret løsning enn en luftvarmepumpe finnes det gulvmodeller med utedel som kan plasseres mer skjermet, som eksempelvis bak rekkverk, på bakkestativ eller under et varmepumpehus.
Nei, det kommer ikke frisk luft inn med varmepumpen. Varmepumpen resirkulerer luften som finnes inne og varmer den opp (eller kjører den ned).
Likevel er det greit å være klar over at en varmepumpe kan forbedre inneklimaet betydelig ettersom man ofte har gode filtre som fanger opp både støv, pollen, mugg osv.
Dette gjør at varmepumper kan hjelpe for allergikere og personer med astma.
For øvrig er det viktig å forstå at frisk luft krever ventilasjon som eksempelvis kan forbedres gjennom å installere balansert ventilasjon. Vi anbefaler alltid at man kombinerer varmepumpen med god ventilasjon.
Ja, det er mulig å kjøpe varmepumpe uten montering. Faktisk finnes det flere nettbutikker som selger dette i dag. For øvrig er det ikke anbefalt ettersom det er ulovlig å montere varmepumper selv.
Årsaken til at det er ulovlig er at det krever håndtering av såkalte kjølemedier. Installatøren må være F-gass-sertifisert og garantien fra produsenten vil kun gjelde dersom monteringen er utført av autorisert fagperson.
Nei, det er ikke lov å installere luft-til-luft varmepumpe selv. Alle varmepumpene i Norge må monteres av en montør med F-gass-sertifisering. Dette skyldes sikkerhetshensyn knyttet til kjølemedier. Det å montere en varmepumpe selv kan føre til lekkasjer, redusert ytelse og bortfall av garantier.
Ja, man kan få flere innedeler til luft-til-luft varmepumper. Dette kalles for en multisplitt varmepumper, og er en løsning hvor en utedel er koblet til flere innedeler. Dette er en god løsning for større boliger som eksempelvis har behov for jevn varme over flere etasjer eller i rom med lukket planløsning.
Ved en multisplitt løsning vil som oftest hver innedel kunne styres individuelt og dermed gi god temperaturstyring i hele huset.