Luft-til-vann varmepumpe: Alt du må vite (pris, støtte mm.)

Christian Olsen
Skrevet av
Christian Olsen

I denne tiden hvor strømprisene til stadighet øker og hvor vi hele tiden møter økt fokus på miljø og bærekraft, er det ikke rart flere og flere nordmenn vurderer å oppgradere boligen sin med en luft-til-vann varmepumpe.

Denne oppvarmingsløsningen er både moderne og effektiv i jobben den gjør, nemlig å redusere strømkostnadene og samtidig gi bedre inneklima og komfort for eieren.

Men en luft-til-vann varmepumpe er ikke gratis. Det er heller ikke det eneste alternativet som finnes der ute. Derfor melder ofte flere spørsmål seg når man vurderer å skaffe seg en luft-til-vann varmepumpe. Eksempler på dette kan være:

  • “Hva er egentlig en luft-til–vann varmepumpe?”.
  • “Hvor mye koster det å installere?”.
  • “Hvor mye vil man spare i året?”.

I denne artikkelen vil vi gjøre vårt ytterste for å gi deg en innføring i alt du trenger å vite om luft-til-vann varmepumper. 

Vi vil ta deg gjennom priser i 2025, hvilke boliger som egner seg for en luft-til-vann varmepumpe, fordeler og ulemper med løsningen i tillegg til andre ting som introduksjon til tilgjengelige støtteordninger, levetid og vedlikehold.

Vi vil også sammenligne luft-til-vann varmepumpen med andre typer varmepumper.

Les videre og dann deg et solid grunnlag for å vurdere om en luft-til-vann varmepumpe er det riktige valget for deg.

Les gjerne: Beste varmepumpe.

Hva er en luft-til-vann varmepumpe?

En luft-til-vann varmepumpe er et system for oppvarming som henter energi fra uteluften for deretter å overføre det til et vannbårent system i boligen. Varmen brukes for å varme opp rom og vann.

I motsetning til eksempelvis en luft-til-luft varmepumpe vil en luft-til-vann varmepumpe gi en helhetlig oppvarming av hele boligen så lenge den er koblet til gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer.

Varmepumpen består av to deler: en utedel som henter varmeenergi fra uteluften, og en innedel som har som jobb å overføre varmen til varmtvannstanken og/eller varmeanlegget.

Moderne luft-til-vann varmepumper har svært god effekt i norske forhold ettersom det fungerer helt ned mot -20 grader celsius.

I tillegg er mange luft-til-vann modeller faktisk også spesialtilpasset til nordisk klima og leverer høye temperaturer til både radiatorer og gulvvarme i kulden.

En fun fact om teknologien bak en luft-til-vann varmepumpe er at den er basert på samme prinsipp som et kjøleskap, bare omvendt.

Varmepumpen trekker varme ut fra omgivelsene og komprimerer den til høyere temperaturer. Videre bruker den den strøm til å drive denne prosessen, men lager på sin side langt mer varme enn den bruker (opp til 4 ganger mer).

Luft-til-vann varmepumper passer spesielt godt i boliger med middels eller høyt energibehov som samtidig har opplegg for et vannbårent system. Når det kommer til nybygg vil man i dag finne en luft-til-vann varmepumpe i tilnærmet alle enheter. Det har rett og slett blitt en del av dagens standard for nybygg.

Løsningen gir både høy komfort, lave strømkostnader og betydelig gevinst for miljøet. Man kan også argumentere for at løsningen bidrar til økt boligverdi og kan være med på å gjøre boligen attraktiv på markedet.

Bor du i Oslo? Få uforpliktende tilbud fra de beste varmepumpeleverandørene i Oslo.

Hvordan fungerer det?

Mange som vurderer en luft-til-vann varmepumpe vil være nysgjerrig på hvordan løsningen fungerer rent praktisk. Så la oss se litt nærmere på teknologien bak luft-til-vann varmepumpen.

En luft-til-vann varmepumpe fungerer etter et prinsipp om varmeoverføring. Løsningen trekker varmeenergi fra uteluften og overfører denne til et vannbårent system inne i boligen. 

Dette foregår gjennom som består av fire trinn:

  1. Utedelen fungerer ved å trekke inn energi ved hjelp av et kjølemedium.
  2. En kompressor komprimerer kjølemediet og øker temperaturen.
  3. Varmen fra kompressoren vil overføres til vann gjennom en varmeveksler.
  4. Vannet sirkulerer gjennom oppvarmingssystemet til boligen (eksempelvis varmtvannsberederen, gulvvarme og radiatoren).

En ting som er ganske unikt med denne varmepumpen er at den vil fungere på tross av at temperaturen ute er helt ned mot -20 grader celsius. Dette skyldes at det finnes varme i luften selv når det er -20 grader ute.

Ved svært lave temperaturer kan varmepumpen får hjelp av elektriske varmekolber for å opprettholde en god effekt.

Når det kommer til hardwaren består de aller fleste luft-til-vann varmepumper av to hovedkomponenter, nemlig en utedel og en innedel. I tillegg finnes det såkalte monobloc-systemer (kilde, ahlsell.no) som samler alle funksjoner i en enkel enhet.

Videre vil systemet ofte være utstyrt med styringssystemer via app som lar kunden styre varmekilden rett fra mobilen.

Luft-til-vann varmepumper gir et sted mellom 2,5 til 4 ganger mer varmeenergi enn det løsningen bruker i strøm. Dette gjør at denne løsningen er et av de mest effektive oppvarmingsmetodene i Norge.

Hva koster en luft-til-vann varmepumpe?

For boliger som allerede har vannbåren varme, vil totalprisen vanligvis ligge mellom 90 000 og 160 000 kr. For boliger uten dette systemet kan totalsummen raskt overstige 200 000 til 300 000 kr, spesielt ved rehabilitering av eldre hus.

Som man kan se vil prisene på en luft-til-vann varmepumpe variere i stor grad og være avhengig av en rekke faktorer. Den største driveren for prisforskjeller er om boligen allerede har et vannbårent system eller ei.

Dersom det er plass, så vil monteringen være mye enklere og dermed også billigere. Dersom man ikke har installert vannbåren varme, må man legge gulvvarme eller montere radiatorer, noe som fort kan både doble og tredoble kostnaden.

Priser i 2025 kan deles opp på følgende måte:

  • Varmepumpesystemet: 60 000 kr til 120 000 kr.
  • Installasjon (montering, rør og elektrisk arbeid): 15 000 kr til 40 000 kr.
  • Tillegg for vannbåren varme: 60 000 kr til 250 000 kr.

Videre vil det også være store forskjeller i pris når det kommer til merkevarer og modeller - både når det kommer til kapasitet, støynivå, styringsnivå og hvorvidt de fungerer godt i norsk og kaldt klima. Noen merkevarer som leverer gode luft-til-vann varmepumper er Fujitsu, Daikin, Toshiba eller Mitsubishi.

En annen driver for prisen er hvor geografisk man ønsker å få koblet opp en varmepumpe. Et tydelig eksempel på dette er at det vil være dyrere å bygge et effektivt vannbårent system i kalde strøk (nordlige strøk), ettersom det kreves kraftigere modeller.

Selv om prisen er høy, er det viktig å forstå at en luft-til-vann varmepumpe vil gi store besparelser over tid, øke boligverdien din og gi bedre komfort. Som oftest er investeringen tilbakebetalt i sin helhet i løpet av 6-10 år.

Fordeler og ulemper

Det er flere fordeler og ulemper med å installere en luft-til-vann varmepumpe. For øvrig er det viktig å påpeke at boliger med et etablert vannbårent system som har et årlig forbruk over 25 000 kWt vil stort sett alltid ha langt større fordeler enn ulemper ved bruk av en luft-til-vann varmepumpe.

Fordeler

  • Reduserer strømforbruket til oppvarming med opptil 70 %.
  • Oppvarmer både bolig og tappevann.
  • Gir jevn og behagelig innetemperatur.
  • Miljøvennlig og klimanøytral drift.
  • Passer godt til eksisterende vannbårne systemer.
  • Høy komfort og lavere driftskostnader.
  • Kan bidra til økt boligverdi.

Ulemper

  • Høye investeringskostnader.
  • Mindre effektiv i streng kulde (< -15 °C).
  • Krever god planlegging og fagmessig installasjon.
  • Støy fra utedel.
  • Plasskrevende innedel.
  • Det kan være lite lønnsomt i boliger med lavt energiforbruk.

Hvor mye kan man spare på luft-til-vann varmepumpe?

Man kan absolutt spare mye penger på å installere en luft-til-vann varmepumpe. Dette gjelder spesielt for boliger med høyt strømforbruk og elektrisk oppvarming.

Vanligvis kan man redusere strømforbruket til oppvarming med så mye som 50 til 70 %. Dette vil i praksis bety så mye som 10 000 kr til 30 000 kr i årlig besparelser.

La oss se på et eksempel:

Dersom man eier en enebolig og bruker 25 000 kWt per år til oppvarming og varmtvann. La oss videre si at strømprisen er 1,5 kr/kWt. Deretter bestiller man en luft-til-vann varmepumpe med en SCOP på 3,5 (Kilde, Toshiba).

Dette vil redusere oppvarmingsbehovet med hele 7 000 kWt per år, noe som tilsvarer 10 500 kr spart per år. I løpet av 10 år vil dette faktisk utføre godt over 100 000 kr spart.

For øvrig bør man være klar over at sparingen blant annet avhenger av:

  • Boligens størrelse og isolasjon.
  • Klimaforhold (bedre i Sør-Norge enn Finnmark).
  • Riktig dimensjonering.
  • Strømprisene over tid.
  • Bruksatferd (termostatstyring, nattsenking osv.).

På toppen av det å spare penger direkte, kan også varmepumpen gi lavere effektuttak og dermed også oppnå lavere nettleie. Man kan også få høyere energimerking, noe som både kan gi bedre renter på boliglån og høyere boligverdi ved et salg.

Kan man få støtte til luft-til-vann varmepumpe?

I 2025 tilbyr Enova ikke lenger økonomisk støtte for selve kjøpet og installasjonen av luft-til-vann varmepumper.

Denne satsingen ble avviklet i 2021 etter at Enova endret sitt strategiske fokus på andre energitiltak.

Selv om Enova ikke lenger direkte gir tilskudd til kjøp av luft-til-vann varmepumpe kan man dra nytte av noen andre støtteordninger som Enova kan gi i tilknytning til det å installere en luft-til-vann varmepumpe (kilde, Enova.no).

Blant annet kan man søke om Enova-støtte til:

  • Vannbåren varme i hele huset: Opptil 10 000 kr.
  • Akkumulatortank: Opptil 5000 kr.
  • Solfangeranlegg: Opptil 10 000 kr.

Støtten fra Enova utbetales i etterkant og forutsetter også at arbeidet utføres av registrerte fagpersoner og at man kan dokumentere installasjonen innen 12 måneder. Videre stilles det krav til energimåling og dokumentasjon og bruk av godkjente produkter.

I tillegg finnes det andre interessante tilskuddsordninger som eksempelvis:

  1. Grønne boliglån som gir bedre rente på boliglån. Banker som eksempelvis SpareBank 1, OBOS-banken og Husbanken leverer disse.
  2. Enkelte kommuner har lokale energitilskudd.
  3. Energiselskap som Fjordkraft og Lyse tilbyr varmepumper med rabatt.

Ved å samle overstående tips vil man se at man totalt sett kan redusere kostnadene sine ganske så mye når det kommer til installasjon og drift av luft-til-vann varmepumper selv om man ikke får direkte økonomisk støtte ved installasjon.

Levetid på en luft-til-vann varmepumpe

En luft-til-vann varmepumpe vil ha en levetid på mellom 12 og 15 år, men kan også vare helt opp mot 20 år dersom den er godt vedlikeholdt.

Teknologiske framskritt, bedre kjølemedier og forbedret kompressorteknologi har vært med på å gjøre at moderne varmepumper nå er mer robust og varer lenger enn tidligere.

Det finnes flere faktorer som i dag påvirker levetiden på en varmepumpe:

  • Det er faktisk slik at bedre kvalitet på selve varmepumpen påvirker levetiden. Høykvalitetspumper fra merker som Fujitsu, Toshiba og Mitsubishi varer stort sett lenger enn andre.
  • Kompetansen til montørene kan påvirke levetiden i begge retninger.
  • Jevnlig vedlikehold, herunder rens av filtre, er viktig for å ivareta levetiden.
  • Varmepumper som må kjempe seg gjennom kalde vintre i Nord-Norge vil stort sett ha litt kortere levetid enn anlegg i varmere klima.

For å opprettholde en høyest mulig levetid på varmepumpen vil vi anbefale at man inngår en serviceavtale med et godkjent servicefirma. Vanligvis koster servicen et sted mellom 1500 kr og 3000 kr per år.

En luft-til-vann varmepumpe som er vedlikeholdt vil ikke bare vare lenge, men det vil også fungere effektivt og gi stor økonomisk gevinst.

Man kan også forlenge levetiden på en varmepumpe ved å skjerme utedelen mot snø og vind gjennom å plassere den i et varmepumpehus.

Luft-til-vann vs. andre varmepumper

Vanligvis vil man vurdere luft-til-vann, luft-til-luft og væske-til-vann når man vurderer hvilken varmepumpe man skal bestille. Samtlige typer har sine fordeler og hva man bør velge er helt avhengig av boligens størrelse og behov for oppvarming.’

La oss sammenligne de ulike typene.

Luft-til-vann varmepumpe

  • Oppvarming av bolig og tappevann.
  • Passer for boliger med vannbåren varme.
  • Moderat investering (90 000–160 000 kr).
  • God effektivitet (SCOP 2,5–4,0).
  • Lønnsom ved forbruk over 25 000 kWh.

Luft-til-luft varmepumpe

  • Varm luft blåses inn i boligen.
  • Kun romoppvarming – ingen varmtvann.
  • Lav investering (15 000–30 000 kr).
  • Enkelt å installere.
  • Mest egnet for mindre boliger eller som tilleggsvarme.

Væske-til-vann varmepumpe (bergvarme)

  • Trekker varme fra fjell/jord/sjø via energibrønn.
  • Høyest effektivitet (SCOP 4,0–5,0).
  • Kostbart (200.000–350.000 kr).
  • Lang levetid og høyest besparelse.
  • Krever boring og søknad.

Når man sammenligner varmepumper kan man si at en luft-til-vann varmepumpe er et kompromiss mellom både pris og ytelse. Løsningen passer til boliger som allerede har installert et vannbårent system.

Når bør man velge en luft-til-luft varmepumpe?

Kort fortalt bør man velge en luft-tilvann varmepumpe når man enten har, eller planlegger å bygge et vannbårent varmesystem, som eksempelvis gulvvarme eller oppvarming via radiatorer og samtidig ønsker å ha en energieffektiv løsning for både oppvarming og tappevann.

Dette gjør at systemet er en god løsning for både eneboliger, tomannsboliger og større rekkehus (med et strømforbruk over 25 000 kWt per år).

I tillegg vil en luft-til-vann varmepumpe være et svært godt valg dersom:

  • Bygger et nytt hus i henhold til krav om energieffektivitet (Kilde, TEK17 - dibk.no).
  • Skal rehabiliterer og ønsker å fase ut panelovern eller oljefyr.
  • Dersom man har god plass til både utedel og innedel.
  • Dersom man ønsker en stabil og jevn varme i hele huset, lavere strømregning og bedre inneklima passer varmepumpen godt.

Videre kan man si at denne typen varmepumpe passer godt i milde og kalde klimasoner.

Les også: Slik fungerer en varmepumpe.

Oppsummering

  • En luft-til-vann varmepumpe fungerer ved at den henter varmeenergi fra uteluften og overfører denne energien til et vannbårent system som er installert i boligen. Pumpen fungerer helt ned til -20 grader og gir både god oppvarming av rom og varmtvann.
  • Det koster et sted mellom 90 000 kr og 300 000 kr å investere i luft-til-vann varmepumpe, avhengig av om boligen har installert vannbåren varme eller ikke. Man får vanligvis tilbake investeringen i løpet av 6-10 år gjennom reduserte strømkostnader.
  • Fordelene gir deg opptil 70 % lavere strømforbruk, langt bedre inneklima, økt komfort, miljøvennlighet og vil potensielt øke boligverdien din. Ulempene inkluderer høy innkjøpspris, lavere effektivitet i sterk kulde og krav til pass.
  • Man kan spare et sted mellom 10 000 kr og 30 000 kr på å installere en luft-til-vann varmepumpe i en større enebolig. Vær obs på at Enova ikke gir støtte til denne typen varmepumpe lenger.
  • Levetiden på en luft-til-vann varmepumpe er et sted mellom 12 og 20 år dersom den er godt vedlikeholdt. Dersom man sammenligner en luft-til-vann varmepumpe med en luft-til-luft og en væske-til-vann, vil man kunne si at en luft-til-vann varmepumpe er et mellomnivåvalg som gir god balanse mellom pris og effekt.

Spørsmål og svar

Hvor effektiv er en luft til vann varmepumpe?

Effektiviteten til en luft-til-vann varmepumpe er en av hovedgrunnene til at stadig flere norske boligeiere velger denne typen oppvarming.

Systemet gir betydelig mer varmeenergi enn det bruker i strøm, og derfor regnes det som en av de mest kostnadseffektive løsningene for helhetlig boligoppvarming.

Man måler effektiviteten i SCOP (Seasonal Coefficient of Perfomrance), som vil beskrive hvor mange kilowattimer (kWt) varme man får ut per kWt strøm over fyringssesongen. 

Vanligvis vil en luft-til-vann varmepumpe oppnå en SCOP på mellom 2,5 og 4. Dette vil bety at man kan få opp til 4,5 ganger mer varme enn strømmen man bruker. Dette gir følgelig store økonomiske besparelser.

Videre vil følgende faktorer påvirke effektiviten til varmepumpen:

  1. Uteklima: Jo varmere, desto bedre effektivitet. For øvrig vil en luft-til-vann varmepumpe fungere i kulde (helt ned til under -15 grader celsius).
  2. Type system: Gulvvarme vil uten tvil være langt mer effektivt enn radiatorer.
  3. Modellen: Høyt profilerte merkevarer som Fujitsu, Toshbia og Daikin vil alle gi en høy SCOP.
  4. Riktig installasjon og dimensjon: Det som betyr aller mest er at man ikke kjøper en for liten varmepumpe i forhold til boligen man skal varme opp. En for stor enhet vil heller ikke være positivt for effektiviteten.

Dersom man husker å jevnlige vedlikeholde varmepumpen og samtidig kobler på smart styring, vil en luft-til-vann varmepumpe være et svært effektivt verktøy for å senke strømregningen, gi bedre inneklima og lavere klimafotavtrykk i overskuelig framtid.

Når er det tilbud på varmepumper?

Det er ikke akkurat billig å kjøpe varmepumpe. Spesielt ikke en luft-til-vann varmepumpe. Derfor blir timing veldig viktig dersom man ønsker å sikre seg en god pris på en luft-til-vann varmepumpe.

I motsetning til eksempelvis elektriske ovner eller luft-til-luft varmepumper som nesten alltid selges mest av i høysesong, vil luft-til-vann varmepumpen ha et langt mer stabilt salgsvolum gjennom hele året.

På tross av dette ser vi at også luft-til-vann varmepumper vil ha en prisstruktur som er noen lunde avhengig av sesong:

Nedenfor lister vi ulike tidspunkt på året hvor man kan være heldig å få et godt tilbud på luft-til-vann varmepumper:

  • Mars til mai (våren): Vinteren er høysesong for kjøp av varmepumper. Dette gir et vakuum med lavt salg om våren. På grunn av dette vil forhandlere ofte sitte på større mengder varmepumper på lager enn ellers. Dermed kan denne tiden på året være en god tid for å oppnå gode tilbud.
  • August til september (tidlig høst): Dette er like før etterspørselen øker. I denne tiden vil flere aktører tilby egne kampanjer på varmepumpe for de som er tidlig ute og kjøper.
  • Black Week og januarsalg: Også under Black Week og ved januarsalg kan man forvente å finne flere gode tilbud.

Man kan også finne gode tilbud ved å snakke om et strømselskap, en pakkeløsning med strøm og varmepumpe, eller ved å besøke byggemesser og be om messerabatt.

Dersom man planlegger i god tid og benytter seg av en kampanje eller et tilbud kan man helt fint redusere totalprisen med et opp til 25 % uten å ofre kvalitet.

Er varmepumper søknadspliktige?

Som et utgangspunkt er svaret: Nei, men man må ikke søke for å installere en luft-til-vann varmepumpe.

For øvrig finnes det også unntak hvor man faktisk har søknadsplikt. I disse tilfellene må man alltid søke om å installere en luft-til-vann varmepumpe:

  • Man bor i et borettslag, rekkehus eller et sameie som krever at man søker til styret om å installere en luft-til-vann varmepumpe.
  • Man må søke dersom boligen er plassert på et regulert område.
  • Man må søke om å bygge varmepumpen dersom boligen er verneverdig.
  • Man må søke for å plassere varmepumpen sin utedel på en tak, høyt på en vegg eller på en annen måte synlig på fasaden.
  • Man må også søke om å bygge dersom tiltaket krever graving til energibrønn i offentlig grunn.

I tillegg til de ovennevnte tilfellene hvor man må søke om byggetillatelse, vil man også måtte forholde seg til lokale regler.

Eksempelvis vil flere kommuner som Oslo og Bergen ha helt egne bestemmelser når det kommer til både estetikk, støy og plassering. Dette vil gjelde spesielt i tettbebygde strøk.

Andre relevante artikler